Terug naar Homepage  

Sacarest

 
Wat ik je in feite wil zeggen
is dat je niets hoeft te doen,
want  als je jezelf op de juiste manier ziet
blijk je een even uitzonderlijk natuurverschijnsel te zijn
als de bomen, de wolken, de tekeningen
in stromend water, een bergkam,
de rangschikking van de sterren,
de structuur van een melkweg. Zo ben je nu eenmaal,
en er is helemaal niets mis met jou.
 
Allen Wats 

De Sacarest-vallei  

Sacarest is een unieke vallei die hemelsbreed 10 km ten noorden van het dorp Finestrat ligt en 7 km ten zuiden van El Bloque ligt. Sacarest is uniek omdat het een door bergen omgeven natuurgebied is waar 'de vooruitgang' nog niet heeft toegeslagen. In Sacarest hebben de elementen vrij spel. Het samenspel van aarde, water, vuur en wind met de bewoners (mensen en dieren) hebben de vallei door de eeuwen heen gevormd tot een adembenemend schouwspel van natuurkrachten.

De vallei heeft nu het doel, om mensen die willen, de weg naar "huis" terug te helpen vinden en om dit unieke, stille, natuurgebied te conserveren voor het nageslacht. Er staan in het enorme gebied weinig gebouwen, alleen een gerestaureerd boerderij als ruim gasten verblijf en verspreid een aantal houten huizen voor o.a. solo retraites.

Behalve een prachtig natuurgebied is Sacarest ook een oase van rust en stilte. Op een enkel vliegtuig na, dat op grote hoogte overvliegt, dringen geen van de zo vertrouwde geluiden van onze samenleving door tot het landgoed.

De combinatie van natuurschoon en verstilling maakt deze plek uitermate geschikt voor ontdekking van jezelf en je omgeving. Ook in de workshops die we er geven, staat de natuur centraal.

Onze visie op de natuur wordt geďnspireerd door Seattle, eens een machtig indianen opperhoofd die in een toespraak verplicht afstand doet van z'n land en verteld over de verbinding die hij en z'n volk hebben met de natuur en terecht twijfelt of de blanke man daar iets van zal kunnen vervolgen. Misschien mogen wij voordat het te laat is de wens van Seattle alsnog weer gaan leven in Sacarest.  Toespraak Seattle 

 

 

horizontal rule

 

Verblijven op Sacarest

We verblijven in en om het gerestaureerde ruime gasten verblijf , een doolhof van kleinere en grotere kamers, verspreid over twee verdiepingen. Voor het gebouw ligt een groot plein, met een indrukwekkende dennenboom en een magnifiek uitzicht over de vallei en de omringende bergen.

Samenleven op Sacarest doen we in eenvoud en in harmonie met de natuur. Het water komt van de eigen bron en elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en is er voor verlichting. We helpen met elkaar bij de afwas en het huishouden.

Veel van ons dagelijks comfort en de afleiding waaraan we gewend zijn, ontbreken op Sacarest. Zo zijn er geen krant, post, radio, televisie, telefoon of andere elektrische apparaten. De koelkast en het fornuis werken op gas.

De combinatie van bewust-worden, verstilling en leven in eenvoud met elkaar, maken een verblijf op Sacarest tot een unieke gelegenheid om onszelf en de dingen om ons heen te leren zien zoals ze werkelijk zijn.

 

horizontal rule

 

 

Verdere  informatie

Dat ongeschonden, stille natuur een heilzame werking heeft, is voor ons steeds duidelijker aan het worden. Op ons vroegere El Bloque hielden we ons al jaren lang met deze vorm van inkeer bezig. Met een groep of op je zelf een week of liefst langer in de bergen te zijn, is een unieke manier om tot inzicht te komen. Als workshop of retraite is zo’n verblijf  een welkome verrijking van je ervaring. 

Ons doel met deze vallei is om de aanwezige natuur en stilte te beschermen en het gebied open te stellen voor mensen die daarmee willen en kunnen werken. De vallei is mede uniek omdat ze naast een vallei ligt van een boeddhistische gemeenschap waar we allang mee samenwerken. Voor meer informatie over hen en prachtige foto's van de omgeving zie www.guhyaloka.com Net als zij zijn ook wij van mening dat natuur én stilte schaars aan het worden zijn. Net als onze buren willen ook wij de heilzame werking van natuur en stilte toegankelijk maken. We geven programma´s rond het thema natuur, bewustwording en verstilling in het grote oude gebouw en de vallei. Een opmerkelijk gegeven is dat de grote boom die voor het huis staat op een Ley lijn staat die dwars door de Sacarest vallei loopt. Dit maakt de Sacarest vallei, mystiek.

We hopen dat er mensen zijn die, net als wij, de natuur, bewustwording en verstilling een warm hart toedragen, die mee willen helpen geld op te brengen voor het onderhoud en verbetering. Mocht je meer informatie willen, iemand weten of zelf willen bijdragen, neem dan contact op met Dolf, die coördinator is van dit project. Sacarest werkt als stichting en heeft een rekening bij de Triodos Bank.

  

horizontal rule

 

 Nieuwsbrief

 

Het was al een tijdje onze wens om bijen te gaan houden. Dit mede omdat ze er slecht voorstaan in de wereld door ziekte en milieuvervuiling. Maar bijen kun je niet zomaar in de winkel kopen. Dus hier een imker gezocht en ook daar was het niet makkelijk om aan bijen te komen. Dus wat nu? Een keer liepen we in de buurt van de poort van onze buren, de boeddhisten en dwalen een beetje door de velden en zagen iets wat ons nieuwsgierig maakte. Tot onze grote verbazing stonden daar allemaal bijenkasten. Bij nader onderzoek bleken ze al jaren verlaten en verwaarloost te zijn en veel was er kapot. Van de 20 kasten die er stonden waren er nog maar 4 bewoond met bijen de rest leeg, omgegooid en vernielt. Dit was een kans om de bijen te redden, door ze onder onze zorg in Sacarest te brengen. Toen we de volgende dag terug kwamen was weer één van de laatste 4 kasten omgegooid, waarschijnlijk door zwijnen die dan later als de bijen dood of weg zijn de honing komen op eten. We hebben toen de kist weer recht gezet en alles op de aanhanger geladen en meegenomen! Nu hebben we een mooi plekje voor ze gemaakt bij ons in de vallei en gaan goed voor ze zorgen maar weten nog weinig over de ins en outs maar internet verteld ons al veel. In de paasgroep zat nota bene een imkster die ons al over de eerste geheimen van de wonderbaarlijke wereld van de bijtjes vertelde. Het blijkt maar weer dat alles op je pad komt wat je nodig hebt. Ook kwamen we Pepe weer tegen, die vroeger Sacarest bewoonde, en vroegen hem of hij de eigenaar kende van de bijen en hij vertelde daeen oud boertje 4 jaar
geleden was overleden die de bijen verzorgd had en niemand in de familie wilde er wat mee. Nu gaat hij vragen of de erfgenamen nog bijenspulletjes voor ons hebben.

In Sacarest is altijd wat te doen. Nadat we eerst het oude gebouw opknapten, bouwden we tijdens een workshop ‘t Werkt een meditatieruimte. Acht mensen wisten in een maand een houten gebouw te vervaardigen dat we tijdens die maand de tempel zijn gaan noemen, uit respect voor deze materialisatie. Het was een feest om er bezig te zijn en later in het jaar werden veel meditatie-uren gevoed in deze nieuwe mooie ruimte. We hebben veel bomen geplant, nieuwe paden aangelegd en zonneboilers gemaakt. We hebben tien 2 pers.kamers. In principe kan iedereen zijn eigen ruimte hebben of delen met een ander. 

 

In de droge maanden is de dreiging van bosbrand constant aanwezig. We hebben een bassin gebouwd, zodat we bluswater in de buurt hebben. Ook hebben we voor hetzelfde doel de toegangsweg verbeterd , waardoor het steeds eenvoudiger wordt om er met de auto te komen. We hebben een extra zorg op ons genomen en geld is nodig om die zorg te kunnen verwezenlijken. Als je iemand weet die ons financieel zou willen steunen dan zijn we daar zeer bij geholpen. In het voorjaar van 2005 hebben we in Nederland de stichting Sacarest opgericht om wat er begonnen is verder te dragen als 1 of 2 generaties en Sacarest tot een bezit van de gemeenschap te laten zijn.